• Corpus Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

7263 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazetede Yayımlandı

Sayı : 2021/10

04 Şubat 2021

03.02.2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7263 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile vergi mevzuatına ilişkin bir takım değişiklikler yapılmıştır.

Anılan değişikliklerin vergi mevzuatına ilişkin önemli olanları aşağıdaki gibidir:

1- 1.1.2022 tarihinden itibaren teknokent kazanç istisnasının %2’si yatırıma yönlendirilecek

1/1/2022 tarihinden itibaren yıllık beyanname üzerinden istisna edilen kazançları tutarı 1.000.000 Türk lirası ve üzerinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından, bu tutarın yüzde ikisi pasifte geçici bir hesaba aktarılır.

Yıllık bazda aktarılacak tutarın üst sınırı 20.000.000 TL’dir.

Fon olarak ayrılan tutarın, geçici hesabın oluştuğu yılın sonuna kadar Türkiye’de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan diğer girişimcilere sermaye olarak konulması şarttır.

Söz konusu tutarın ilgili yılın sonuna kadar aktarılmaması durumunda, yıllık beyanname üzerinden istisna edilen kazançlar tutarının yüzde yirmisi, ilgili yılda yararlanılan gelir ve kurumlar vergisi istisnasına konu edilemez. Bu tutar nedeniyle zamanında alınmayan vergiler vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tarh edilir.

2- Teknokente ücretlerle ilgili gelir vergisi istisnası yerine tahakkuk-terkin sistemine geçilmiştir

31/12/2028 tarihine kadar, bölgede çalışan AR-GE, tasarım ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri üzerinden asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra hesaplanan gelir vergisi; verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden indirilmek suretiyle terkin edilir.

3- Teknokentte ücret stopaj teşvikinden faydalandırılacak destek personeli sayısında değişiklik yapılmıştır

Ana kurula göre, gelir vergisi stopajı ve sigorta primi işveren hissesine ilişkin teşviklerden yararlanacak olan destek personeli sayısı, AR-GE ve tasarım personeli sayısının yüzde onunu aşamaz. Öte yandan, yapılan değişiklikle; toplam personel sayısı on beşe kadar olan Bölge firmaları için bu oran yüzde yirmi olarak uygulanır.

4- Teknokent dışında geçirilecek süreye ilave imkan getirilmiştir

İş ve eğitim amacıyla dışarıdan geçirilen zamanlar gelir vergisi stopaj teşvikinden faydalandırılırken, yapılan düzenlemeyle; Bölgede yer alan işletmelerde gelir vergisi stopajı teşvikine konu edilen toplam çalışma sürelerinin yüzde yirmisini aşmamak kaydıyla ilgili personelin Bölge dışında geçirdikleri süreler de gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında
değerlendirilmektedir.

5- Teknogirişim sermaye desteği teşvikine kısıtlamalar getirilmiştir

Bölgede faaliyette bulunanlara projelerin finansmanında kullanılmak üzere gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından sağlanan sermaye destekleri, beyan edilen gelirin veya kurum kazancının yüzde onunu ve öz sermayenin yüzde yirmisini aşmamak üzere, ticari kazancın ve kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılır. İndirim konusu yapılacak
tutar yıllık olarak 1.000.000 Türk lirasını aşamaz.

Yapılan düzenlemeyle; bu kapsamdaki projelerin finansmanında kullanılmak üzere gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından sağlanan sermaye desteklerinin aktarımından itibaren en az dört yıl boyunca ilgili şirketlerde kalmaması, payların satılması ya da yatırılan
sermayenin kısmen ya da tamamen geri alınması halinde indirim dolayısıyla zamanında tahakkuk ettirilmemiş vergiler gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir.

6- 1.1.2022 tarihinden itibaren yararlanılan Ar-Ge indirimi tutarının %2’si yatırıma yönlendirilecek

1/1/2022 tarihinden itibaren beyanname üzerinden yararlanılan indirim tutarı 1.000.000 Türk lirası ve üzerinde olan kurumlar vergisi mükellefleri tarafından, bu tutarın yüzde ikisi pasifte geçici bir hesaba aktarılır.

Yıllık bazda aktarılacak tutarın üst sınırı 20.000.000 TL’dir.

Fon olarak ayrılan tutarın, geçici hesabın oluştuğu yılın sonuna kadar Türkiye’de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan diğer girişimcilere sermaye olarak konulması şarttır.

Söz konusu tutarın ilgili yılın sonuna kadar aktarılmaması durumunda, bu Kanun kapsamında yıllık beyanname üzerinden indirim konusu yapılan tutarın yüzde yirmisi, ilgili yılda yararlanılan Ar-Ge indirimine konu edilemez.

Bilgilerinize sunulur,


Okan COŞGUN
YMM