Elektronik Ticarette Tevkifat Uygulamasıyla İlgili Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazetede Yayımlandı
Sayı : 2024/42
31 Aralık 2024
30.12.2024 tarihli 2. Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 330 Gelir Vergisi Genel Tebliği ile elektronik ticaret tevkifat uygulamasına ilişkin detaylı usul ve esaslara yer verilmiştir. Konuya ilişkin özet bilgiler aşağıdaki gibidir. İşlemin 3 tarafı bulunmaktadır. Mal veya hizmeti satan, e-ticaret platformu ve alıcı.
- İlgili düzenleme ile; 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre aracı hizmet sağlayıcılarının ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının (e-ticaret platformlarının) hizmet sağlayıcılarına (satıcıya) yaptıkları ödemeler üzerinden tevkifat yapması gerektiği düzenlenmiştir.
- Tevkifat oranı %1 olup, satıcı, adına yapılan tevkifatı yıllık gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edebilecek.
- E-ticaret platformu üzerinden yapılan satışlarda; ödemeler bu platformlardan satıcıya geliyorsa, bu platformların stopaj yapması gerekmektedir.
- Kapıda ödeme veya e-ticaret platformu aracı kılınmaksızın doğrudan yapılan tahsilatlarda stopaj söz konusu değildir.
- Bu anlamda, şirketlerin kendi internet sitelerinden müşteriye doğrudan yaptığı satışlarda stopaj olmayacaktır. Ödemenin elektronik para şirketi veya benzeri finans kuruluşları aracılığıyla olması da stopaja sebebiyet vermeyecektir.
- Tevkifat matrahı, mal satışı ve hizmet ifalarına ilişkin katma değer vergisi hariç ürün satış ve hizmet bedelidir.
- E-ticaret platformlarının komisyon veya benzeri bedellerle yaptığı kesintiler tevkifat matrahını etkilemez.
- Ürünün, henüz tevkifat vergi dairesine ödenmeden önce iade edilmesi durumunda, e-ticaret platformu tarafından herhangi bir stopaj hesaplanmayacak, beyan edilmeyecek ve ödenmeyecek. İşleme taraf olanlar kayıtlarında gerekli düzeltme işlemlerini yapacaklar.
- Ürünün, tevkifat ödendikten sonra iade edilmesi durumunda ise, tevkifat iade olmayacak, satıcı, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyanında hesaplanan vergiden ilgili tevkifatı mahsup edebilecektir.
- Ticari kazanç yönünden gelirin elde edilmesi tahakkuk ve dönemsellik esasına bağlı olduğundan elde edilen mal ve hizmet gelirlerinin kazanca dahil edilmesi gereken dönemler ile tevkifat dönemleri arasında farklılıklar oluşması halinde söz konusu tevkifatların kazancın dahil edildiği geçici ve yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde mahsup edilmesi gerekmektedir.
- Örneğin, satış 2025 yılı aralıkta yapılmakla beraber, ödeme 2026 yılı ocakta gerçekleşmişse, bu durumda işleme ait gelir 2025 yılı gelir/kurumlar vergisi beyannamesinde beyan edilecek ancak stopaj e-ticaret platformu tarafından 2026/Ocak ayı beyanında beyan edilecektir. İşte böyle durumlarda, her ne kadar stopaj 2026/Ocak ayında beyan edilse de, 2025 yılı gelir/kurumlar vergisi beyanından mahsup edilebilecektir. Zira üzerinden kesinti yapılan kazanç 2025 yılı sonuç hesaplarına intikal ettirilmiştir.
Bilgilerinize sunulur,
Okan COŞGUN
YMM