• Corpus Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No 326) Resmi Gazetede Yayımlandı

Sayı : 2024/24

26 Eylül 2024

27.09.2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 326 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile; 7524 sayılı Kanun’la Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılan 2 maddeye ilişkin detaylı açıklamalara yer verilmiştir:

1- Hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli verilen iştirak hisse senetlerinde gelir vergisi istisnası
İşveren tarafından hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli verilen iştirak hisseleri ücret niteliğindedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenecek tekno girişim şirketlerinin çalışanlara bedelsiz veya indirimli vereceği iştirak hisselerinin, hisselerin verildiği yılda çalışanın 1 yıllık brüt ücret gelirini aşmayan kısmının gelir vergisinden istisna olması sağlanmıştır.
Öte yandan, çalışan, iktisap ettiği iştirak hisselerini elden çıkardığında, daha önce işverenden alınmayan gelir vergisinin bir kısmı (yıllara göre oranlar değişmekte) vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faizi ile işverenden tahsil edilecektir.

326 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde; istisna tutarının tespitinde esas alınacak ücretin, işveren tarafından çalışana hizmeti karşılığında ödenen aylık (maaş), prim, ikramiye, sosyal yardımlar ve zamlar gibi vergiye tabi sürekli nitelikteki ödemelerin brüt tutarının toplamı olacağı belirtilmiştir.

2- Ticari ve mesleki kazançlarda günlük hasılat tespiti
Ticari veya mesleki faaliyeti olan mükellefler nezdindeki yoklamalar arttırılarak, beyan edilen matrah ile yoklama sonuçlarına göre belirlenen ortalama yıllık hasılat kıyaslanarak, aradaki farkın %20’den fazla olması halinde bu mükellefler izah vermeye davet edilecektir.

326 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde konuya dair hesaplama örneklerine yer verilmiştir.

Bilgilerinize sunulur,

 

Okan COŞGUN
YMM