AR-GE Merkezi ve Teknokentlerde Dışarıda Geçirilecek Sürelere İlişkin Oran %50’den %75’e Yükseltildi
21 Temmuz 2022
21.07.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5806 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla, gelir vergisi stopaj teşviki uygulamasında ar-ge merkezleri ve teknokentlerde merkez veya bölge dışında geçirilebilir sürelere ilişkin oran %50’den %75’e çıkarılmıştır. Böylece, teşvikten yararlanan personel, çalışma saatinin yüzde 25’ini bölge içinde, yüzde 75’ini bölge dışında çalışarak geçirmesi durumunda teşvikten tam olarak faydalanabilecektir.
Somutlaştırmak gerekirse, haziran ayında 22 iş günü ve 198 saat çalışma süresi bulunmaktaydı. Düzenlemenin önceki haline göre, bir personel, merkezde veya bölgede ne kadar süre geçirdiyse, söz konusu süre kadar ilave süre teşvik hakkı tanınmakta ve işveren bu ilave süreyi istediği personelin çalışma saatine ekleme yapmak suretiyle gelir vergisi stopaj teşvikini hesaplayabilmekteydi. Örneğin, haziran ayında personel 99 saat arge merkezinde fiilen çalıştıysa, ilave 99 saat daha işverene teşvik hakkı tanınmakta ve işveren bu süreyi dilediği personel için kullanabilmekteydi. Örneğimizde, sürenin aynı personel için kullanıldığı varsayımıyla, personel 99 + 99 =198 saat arge merkezinde çalışmış olacak ve tam zamanlı personel gibi ar-ge teşviklerinden faydalandırılacaktır. Böylece, ücretinin tamamı (yıllık izin, haftasonu tatili vb dahil) üzerinden hesaplanan gelir vergisi için gelir vergisi stopaj teşvikinden faydalanmak mümkün olacaktır.
İşte yeni düzenlemeyle, personelin 198/4 = 49,5 saat ar-ge merkezinde zaman geçirmesi durumunda, ücretinin tamamı üzerinden gelir vergisi stopaj teşvikinin hesaplanması mümkün hale gelmiştir. Yani, daha önce, ar-ge merkezi veya teknokentte fiilen geçirilen sürelerin 1 katı kadar ilave teşvik hakkı tanınırken, yeni düzenlemeyle 3 katı kadar ilave teşvik hakkı tanınır hale gelmiştir. İşveren ilave teşvik süresini dilediği personel için kullanabilecektir.
Bilgilerinize sunulur,
Okan COŞGUN
YMM