5746 Sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Genel Tebliği (Seri No:9) Resmi Gazetede Yayımlandı
27 Mayıs 2022
Pandemi döneminde Ar-ge ve teknokent personelinin merkezde veya bölgede geçirdikleri zamana dayalı olarak ilave hak tanınan teşvik süresi 7346 sayılı Kanunla yasal düzenlemeye kavuşmuştur. Anılan hükme göre, gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında Bölgede çalışan personelin toplam sayısının veya teşvike konu edilen toplam çalışma sürelerinin yüzde yirmisini (Cumhurbaşkanı Kararıyla %50’sini) aşmamak kaydıyla Bölge dışında geçirilen süreler de gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilecektir.
27.05.2022 tarihli ve Resmi Gazete’de yayımlanan 5746 Sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Genel Tebliği (Seri No:9)Tebliğde konuya ilişkin aşağıdaki belirlemeler yapılmıştır:
- Teşvike konu edilen toplam çalışma süresinin %50’si ifadesi, teşvik kapsamında geçirilen süre kadar ilave teşvik verilmesi şeklinde tanımlanmıştır. Yani, kişi 90 saat Ar-ge merkezinde zaman geçirdiyse, ilave 90 saat daha teşvik kapsamında değerlendirilmektedir.
- Ar-Ge, tasarım veya destek personelinin, çalışma süresinin yarısını merkez veya bölge içinde, yarısını merkez veya bölge dışında çalışarak geçirmiş olması durumunda, bu personele ödenen ücretin tamamı teşvik kapsamında değerlendirilebilecektir.
- Ar-Ge, tasarım ve destek personelinin her birinin çalışma süresinin yarısını merkezde veya bölgede geçirmesi veya toplam personelin yarısının çalışma süresinin tamamını merkezde veya bölgede geçirmesi durumlarında, tüm personele ödenen ücretler teşvik kapsamında değerlendirilecektir.
- Ar-Ge, tasarım ve destek personelinin tamamının merkez veya bölge dışında çalışması ve merkez veya bölgede çalışan personel bulunmaması durumunda hiçbir personel teşvik kapsamında değerlendirilmeyecektir.
- Ar-Ge, tasarım veya destek personelinin, bölgede veya merkezde geçirdiği süre kadar tanınan ilave teşvik süresi diğer ar-ge personeli için de kullanılabilecektir. Bu durumda, söz konusu personel işverence serbestçe belirlenecektir. Yani, en yüksek maaş alan personelden başlanmak suretiyle teşvikten faydalanmak mümkün olacaktır.
- 2016/9091 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında belirtilen faaliyetler (test, araştırma, yüksek lisans gibi) sebebiyle merkez dışında geçirilen süreler için de ilave teşvik süresi tanınmaktadır.
- Teşvik aylık bazda uygulandığından merkez veya bölge içinde ve dışında geçirilen sürelerin hesabında haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde aylık çalışma süreleri dikkate alınacaktır. Yani kişi haftalık 50 saat dahi çalışsa, ilave teşvik süresi 45 saat olacaktır.
- Teşvikten fazladan faydalanıldığı durumlarda, fazladan faydalanılan teşvik tutarları işverenden vergi ziyaı cezası ve gecikme faiziyle birlikte tahsil edilir.
Tebliğin yürürlük tarihi 12.10.2021 tarihi olup, geriye dönük cezalı tarhiyatla karşılaşılma ihtimali bulunmaktadır.
Tebliğde bahsi geçen hesaplama çok teknik unsurlar içermektedir. O yüzden, hesaplama yapılırken muhakkak konunun iyi irdelenmesi gerekmektedir.
Bilgilerinize sunulur,
Okan COŞGUN
YMM