• Corpus Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

41 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazetede Yayımlandı

Sayı : 2022/23

21 Nisan 2022

21.04.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 41 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde KDV mevzuatına yönelik önemli düzenlemelere yer verilmiş olup, söz konusu düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir.

1- Konutlarda KDV oranına Yönelik Düzenlemeler

5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla, 01.04.2022 tarihinden itibaren yapı ruhsatı almış
konutlarda KDV oranı, 150m2’ye kadar %1 ve 150m2’nin üstündeki kısım için ise %8 olarak belirlenmiştir. Söz konusu tarihten önce yapı ruhsatı alınmış konutlarda ise, eğer konut 150 m2’nin altındaysa %1 ve üstündeyse %18 olarak uygulanmaktaydı. Yeni Tebliğde, bu durumlara yönelik örnekler yer almaktadır.

Yine Tebliğde, net alan tanımına da yer verilmiş olup, buna göre, bağımsız bölüm net alanı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği”ne göre hesaplanacaktır.

2- İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Uygulaması

İsteğe bağlı tam tevkifat uygulaması düzenlemesi 01.05.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Buna göre, alıcı, satıcıdan veya satıcının düzenlediği faturanın muhteviyatından tam emin olamadığında, sahte belge kullanımı veya KDV indirimi reddi eleştirisinden sakınmak için satıcının düzenlediği faturadaki KDV’yi satıcıya ödemek yerine tevkifat uygulayarak vergi dairesine yatırabilecektir.

Bunun için, alıcının satıcıyla 1 yıl süreyle geçerli yazılı bir sözleşme imzalaması ve bunu vergi dairesine ibraz etmesi gerekmektedir. Tebliğe göre, kısmi tevkifat kapsamındaki teslim (hurda ve atık teslimleri hariç) ve hizmetler (diğer hizmetler hariç) için bu düzenlemeden yararlanmak mümkündür.

3- Demir Çelik Ürünlerinin Tesliminde Kısmi Tevkifat Uygulaması

Demir-çelik ürünleri ile alaşımlardan mamul tesliminde, 01.05.2022 tarihinden itibaren alıcılar tarafından 4/10 oranında KDV tevkifatı uygulanması gerektiği düzenlenmiştir.
Öte yandan, ithalatçılar tarafından yapılan teslimler ile münhasıran cevherden üretilenlerinin üreticiler tarafından ilk tesliminde tevkifat uygulanmamakla beraber, bu safhalardan sonraki el değiştirmelerde ise tevkifat uygulanacaktır.

Bununla birlikte, demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin hurdadan, diğer hammaddelerden veya hurda, cevher ve diğer hammaddeler birlikte kullanılarak üretilmesi halinde bu ürünlerin ilk üreticilerinin teslimi dâhil her safhasındaki teslimlerinde tevkifat uygulanacaktır.

4- İhracatta Teslim Bedeli Üzerinde KDV İadesi Uygulaması

İmalatçılar tarafından yapılan mal ihracatında, ihracat bedelinin %10’una kadar devreden KDV tutarı ile sınırlı olarak iade talep edebilme hakkı tanınmıştır. İade talep eden imalatçıların, aynı ihracat teslimi ile ilgili olarak iadesini alamadığı tutar için ayrıca yüklenilen KDV tutarına göre iade talep etmeleri mümkün değildir.

Yani, ihracatta KDV iadesinde, ya önceki gibi yüklenilen KDV hesabına göre iade talebinde bulunulacak ya da teslim bedelinin %10’una kadar iade başvurusu yoluna gidilebilecektir. Söz konusu tercih her iade başvurusunda belirlenebilecektir.

Bilgilerinize sunulur,

 

Okan COŞGUN
YMM