• Corpus Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

Vergi Mevzuatına Yönelik Önemli Değişiklikler İçeren 7394 Sayılı Kanun Resmi Gazetede Yayımlandı

Sayı : 2022/20

15 Nisan 2022

15.04.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7394 sayılı Kanun’la vergi mevzuatına yönelik önemli değişiklikler yapılmış olup, söz konusu değişikliklere aşağıda değinilmiştir.

A- Kurumlar Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler

  • Yatırım fonlarından elde edilen kar payları ile katılma paylarının fona iadesi suretiyle elde edilen kazançlar istisna kapsamına alınmıştır. Bu payların dönem sonu değerlenmesinden doğan kazançlar da istisna olarak değerlendirilmektedir. (Yürürlük 15.04.2022)
  • İki tam yıldan fazla süreyle kurum aktifinde yer alan yatırım fonlarının katılma paylarının satışından doğan kazançların %75’inin istisnaya tabi olması sağlanmıştır. (Yürürlük 15.04.2022)
  • Gayrimenkul Yayırım Ortaklığı kazanç istisnası, esas faaliyet konusu itibarıyla gayrimenkul, gayrimenkul projeleri ve gayrimenkule dayalı haklardan oluşan portföyü işletmek amacıyla kurulan GYO’lar ile sınırlı tutulmuştur. Böylece, Altyapı Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının elde ettikleri kazançlar kurumlar vergisine tabi olmaktadır. (Yürürlük: 2023 yılı vergilendirme dönemi kurum kazançlarına uygulanmak üzere 15/4/2022 tarihinde)
  • Türk Ticaret Kananu’nun 376’ncı maddesi kapsamında teknik iflas halinde olan işletmenin ortakları tarafından işletmeye Sermaye Tamamlama Fonu şeklinde yapılan aktarımlar kurumlar vergisinden istisna kılınmıştır. (Yürürlük 15.04.2022)
  • Bankalar, finansal kiralama, faktoring, finansman ve tasarruf finansman şirketleri, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin kurum kazançları üzerinden kurumlar vergisi oranının %25 olarak uygulanması hükme bağlanmıştır. Bu oran, 1/7/2022 tarihinden itibaren verilmesi gereken beyannamelerden başlamak ve 1/1/2022 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için geçerli olmak üzere 2022 takvim yılında da uygulanacaktır. Buna göre, yukarıda anılan kurumlar için 2022 yılı ikinci geçici vergi döneminden itibaren kurumlar vergisi oranı %25 olarak uygulanmaya başlanacaktır.
  • 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun ek 4 üncü maddesi kapsamında hakkında reklam yasağı uygulananlara verilen reklamların bedelleri gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider kaydedilemeyecektir. (Yürürlük 15.04.2022)

B- Gelir Vergisi Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler

  • Hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi nam ve hesabına çalışıp sigortalı sayılan hekimler ile tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan kişiler serbest meslek erbabı sayılmaktadır. Böylece, bir hastaneye bağlı olmaksızın çalışan doktorların elde ettikleri gelirin ücret mi yoksa serbest meslek hizmeti mi olduğu konusundaki tartışmaya kanuni düzenlemeyle son verilmiş olmaktadır. (Yürürlük 15.04.2022)
  • 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun ek 4 üncü maddesi kapsamında hakkında reklam yasağı uygulananlara verilen reklamların bedelleri gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider kaydedilemez. (Yürürlülük 15.04.2022)

C- Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler

  • VUK’un 359’uncu maddesinde düzenlenen muhasebe hilesi, çift defter tutulması, defter ve belgelerin tahrifi veya gizlenmesi ile muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanılması suçlarında cezanın üst sınırı 3 yıldan 5 yıla çıkarılmıştır. (Yürürlük 15.04.2022)
  • Defter ve belgeleri yok edenler, sahte belge düzenleyen veya bilerek kullananlar ile ilgili belgeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı ile anlaşması olmadığı halde basanlar hakkında uygulanacak hapis cezasının üst sınırı 5 yıldan 8 yıla çıkarılmıştır. (Yürürlük 15.04.2022)
  • Hazine ve Maliye Bakanlığınca yetkilendirilmediği halde, ödeme kaydedici cihaz mührünü kaldıranlar ile VUK’un 359’uncu maddesinin ç bendinde sayılan şuçları işleyenler için cezanın üst sınırı 5 yıldan 8 yıla çıkarılmıştır. (Yürürlük 15.04.2022)
  • VUK’un 359’uncu maddesinde sayılan suçlarda yazılı fiillerle verginin ziyaa uğratıldığının tespit edilmesine bağlı olarak tarh edilen verginin, gecikme faizi ve gecikme zammının tamamı ile kesilen cezaların yarısı ve buna isabet eden gecikme zammının; soruşturma evresinde ödenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında, kovuşturma evresinde hüküm verilinceye kadar ödenmesi halinde ise verilecek ceza üçte bir oranında indirilmektedir. Tarh edilen vergi ve vergi aslına bağlı olarak kesilen cezanın bulunmadığı durumlarda verilecek ceza yarı oranında indirilecektir. Ceza indiriminden faydalanabilmek için vergi mahkemesinde dava açılmaması, açılmışsa feragat edilmesi, kanun yollarına başvurulmaması veya başvurulmuşsa vazgeçilmesi şarttır. (Yürürlük 15.04.2022)
  • VUK’un 359’uncu maddesinde düzenlenen suçların birden fazla takvim yılı veya vergilendirme dönemi içinde aynı suç işleme kararının icrası kapsamında işlenmesi halinde, Türk Ceza Kanunu’nun 43 üncü maddesinde düzenlenen zincirleme suç hükümleri uygulanmaktadır. Bu durumda ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır. (Yürürlük 15.04.2022)
  • 359 uncu maddede yazılı kaçakçılık suçlarına iştirak edenler hakkında kamu davası açılması için rapor düzenlenmesi ve mütalaa verilmesi şartı aranmaz. (Yürürlük 15.04.2022)
  • 359’uncu madde kapsamında hakkında hüküm verilmiş olup dosyası infaz aşamasında olanlar için geçici maddeyle etkin pişmanlık düzenlemesine yer verilmiştir. (Yürürlük 15.04.2022)

D- Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler

  • Çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ile yabancılara teslim edilen konut veya iş yeri için KDV istisnasının uygulanmasında, alıcının söz konusu konut veya iş yerini en az 3 yıl elde tutması gerekmektedir. Bu süre değişiklik öncesi 1 yıldı. (Yürürlük 01.05.2022)
  • İmalat sanayii ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifaları 31/12/2025 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesna kılınmıştır. Böylece, KDV’nin önce ödenip, sonra iade talep edilmesi uygulamasından vazgeçilerek, alım esnasında KDV’nin ödenmemesi sağlanmıştır. (Yürürlük 01.05.2022)
  • Türkiye’de gerçekleştirdikleri Ar-Ge faaliyetleri sonucunda geliştirdikleri elektrik motorlu taşıt araçlarını Türkiye'de imal eden mükelleflere bu araçların geliştirilmesine yönelik verilen ve yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan mühendislik hizmetleri 31/12/2023 tarihine kadar katma değer vergisinden istisna edilmektedir. (Yürürlük 15.04.2022)

Bilgilerinize sunulur,

 

Okan COŞGUN
YMM