• Corpus Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

Enflasyon Düzeltmesi Ertelemesi ve Kur Korumalı Vadeli Mevduata Geçişte İstisna Hükümlerini İçeren 7253 Sayılı Kanun Resmi Gazetede Yayımlandı

Sayı : 2022/7

31 Ocak 2022

29.01.2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7253 sayılı Vergi Usul Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla aşağıdaki değişiklikler
yapılmıştır:

1- Enflasyon Düzeltmesi Ertelenmiştir
Vergi Usul Kanun’na eklenen Geçici 33’üncü maddeyle enflasyon düzeltmesi 2023 yılına kadar ertelenmiştir. Madde hükmüne göre, 31/12/2023 tarihli mali tablolar, enflasyon düzeltmesi şartlarının oluşup oluşmadığına bakılmaksızın enflasyon düzeltmesine tabi tutulacaktır. Bu şekilde yapılacak düzeltme sonucu oluşacak karlar vergiye tabi tutulmayacak ve 2024 yılından itibaren yapılacak düzeltmeler ise vergiye tabi olacaktır.

2- Kur Korumalı Vadeli Mevduat Hesabına Geçen Kurumlar Vergisi

Mükelleflerinin Ortaya Çıkacak Kur Farkı ile Faiz ve Kar Payı Gelirlerinin Vergiden İstisna Tutulması Kabul Edilmiştir.Kurumlar Vergisi Kanunu’nun Geçici 14’üncü maddesine eklenen düzenlemeyle, Kur Korumalı Mevduat hesabını teşvik etmek üzere düzenlemeler yapılarak, mükelleflerin yabancı para hesaplarını Türk Lirası cinsinden Kur Korumalı Mevduat hesabına intikal ettirmeleri amaçlanmıştır.

Yapılan düzenlemeye göre; kurumların 31/12/2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını, Türk lirasına çevirerek en az üç ay vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirmeleri durumunda aşağıda belirtilen kazançlar kurumlar vergisinden müstesnadır:

a- 2021 yılı dördüncü geçici vergi dönemine ilişkin beyannamenin verilme tarihine kadar kur korumalı vadeli mevduata çevrilen hesaplarla ilgili yabancı paraların dönem sonu değerlemesinden kaynaklanan kur farkı kazançlarının 1/10/2021 ila 31/12/2021 tarihleri arasındaki döneme isabet eden kısmı.

b- 2021 yılı dördüncü geçici vergi dönemine ilişkin beyannamenin verilme tarihine kadar kur korumalı vadeli mevduata çevrilen hesaplarla ilgili, dönüştürmeden kaynaklanan kur farkı kazançları.

c- Kur korumalı vadeli mevduata çevrilen tutarlar için elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar.

d- 2021/4’üncü döneme ilişkin beyannamenin verilmesi gereken tarihin sonundan 31/12/2022 tarihine kadar kur korumalı vadeli mevduata çevrilen hesaplarla ilgili, yabancı paraların Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına aktarıldıkları tarihi içeren geçici vergilendirme döneminin başından, Türk Lirası mevduat ve katılma hesabının açılış tarihine kadar olan döneme ilişkin kur farkı kazançları ile bu hesaplardan elde edilen faiz ve kar payı gelirleri ile diğer kazançlar.

e- Kurumların 31/12/2021 tarihli bilançolarında yer alan altın hesabı ile bu tarihten sonra açılacak işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesabı bakiyelerini 2022 yılı sonuna kadar
Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürmeleri halinde, söz konusu hesapların Türk lirasına çevrildiği tarihte oluşan kazançlar ile kur korumalı vadeli mevduat hesabından elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar.

Yukarıda anlatılanlar aşağıdaki tabloda özetlenmiştir:

Kazanç Türü 2021/4’üncü Dönem Geçici Vergi Beyanı Verilene Kadar Kur Korumalı Vadeli Mevduata Geçiş (17.02.2022’e Kadar) 2021/4’üncü Dönem Geçici Vergi Beyanı Verildikten Sonra Kur Korumalı Vadeli Mevduata Geçiş (18.02.2022 – 31.12.2022)
Kur Farkı - 01.10.2021-31.12.2021 dönemindeki kur farkı istisna
- 01.01.2022 tarihinden çevrimin yapıldığı tarihe kadarki kur farkı istisna
- 01.10.2021-31.12.2021 dönemindeki kur farkı istisna değil - Çevrimin yapıldığı geçici vergi döneminin başından çevrimin yapıldığı tarihe kadarki kur farkı istisna
Faiz ve Kar Payı Kur korumalı vadeli
mevduata ait faiz ve kar payı
istisna
Kur korumalı vadeli
mevduata ait faiz ve kar payı
istisna
Altın Hesabı 2022 yılı sonuna kadar Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesihalinde, söz konusu hesapların,
 
Türk lirasına çevrildiği tarihte oluşan kazançlar ile kur korumalı vadeli mevduat hesabından elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar istisna.

Yabancı paraların kur korumalı vadeli mevduata geçişinde kur farkı geliri yerine kur farkı zararı ortaya çıkarsa, söz konusu zarar kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.

Vadeden önce hesaptan para çekilirse, istisna nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir.

Yukarıda anlatılan istisna hükümleri, bilanço esasına gör defter tutan gelir vergisi mükellefleri için de geçerlidir.

Burada bir belirtme yapmak gerekir ki, her ne kadar istisna hükmünde, en az 3 aylık şekilde kor korumalı vadeli mevduata geçilmesinin yeterli olacağı belirtilse de; konuyla ilgili  Merkez Bankası Tebliği’ne göre kurumlar ancak 6 aylık ve 12 aylık süreyle KKM işlemi yapabilmektedir. Dolayısıyla, herhangi bir değişiklik olmazsa, belirtilen istisnadan yararlanmak için kurumların yabancı paralarını TL’ye çevirerek en az 6 aylık süre boyunca kur korumalı vadeli mevduat hesabında bulundurmaları gerekecektir. Konuyla ilgili, yetkililerin kamuoyuna yansıyan açıklamalarında 6 aylık sürenin korunacağı belirtilmiştir.

Bilgilerinize sunulur,

 

Okan COŞGUN
YMM