• Corpus Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

VERGİ USUL KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

Sayı : 2021/60

04 Ekim 2021

Vergi mevzuatına yönelik önemli değişiklikler içeren Kanun teklifi TBMM’ye verilmiştir. Teklifte öngörülen değişiklikler aşağıda özetlenmiştir.

A- GELİR VERGİSİ KANUNUNA YÖNELİK DEĞİŞİKLİK TEKLİFLERİ

1- Basit Usule Tabi Mükelleflere Yönelik Vergi İstisnası

Kazançları basit usulde tespit edilen gelir vergisi mükelleflerinin kazançları gelir vergisinden istisna tutulmaktadır. Bu bağlamda, gelir vergisi mevzuatının çeşitli maddelerinde tadiller yapılmaktadır. Böylece, büyük bir esnaf kitlesi gelir vergisi dışında tutulmaktadır. İlk kez, 2021 yılı kazançları için uygulanacaktır.

2- Sosyal Medyadan Elde Edilen Kazançlarda İstisna

İnternet ortamındaki sosyal içerik üretiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinden elde edilen kazançlar, GVK’nin 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2021 yılı için 650.000 TL) aşmamak kaydıyla istisna kapsamına alınmaktadır. Anılan faaliyetten elde edilen kazanç bu tutarı aşarsa istisna uygulanmayacaktır. Söz konusu kazançlar için bankalar tarafından %15 stopaj yapılacaktır. Bu düzenleme, 1.1.2022 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanacaktır.

3- Tarımsal Destek Ödemelerinde Kazanç İstisnası (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destek ödemeleri gelir vergisinden istisna tutulmaktadır.

4- Gelir Vergisi Beyannamesinin Verilme Süresinde Değişiklik

Gelir vergisi için yıllık beyan verme dönemi şubat ayı olarak değiştirilmekte ve vergi ödemeleri de şubat ve haziran ayında iki taksit olarak belirlenmektedir. Teklife göre, bu düzenleme, ilk kez 2022 yılı kazançları için verilecek yıllık gelir vergisi beyanına uygulanacaktır.

Yıllara sari inşaat işlerine ilişkin kazanç da, işin bittiği yılı takip eden yılın şubat ayında verilecek yıllık beyannameye dahil edilecektir.

5- 4’üncü Geçici Vergi Döneminin Kaldırılması

Gelir vergisi mükellefleri için ilk 9 ay için 3’er aylık dönemlerde kümülatif olarak geçici vergi beyanı verilecekken, son çeyrek için geçici vergi beyanı verilmeyecektir. Teklife göre, bu düzenleme, ilk kez 2022 yılı kazançları için verilecek geçici vergi beyanına uygulanacaktır. Kurumlar vergisi mükellefleri için de söz konusu düzenleme geçerlidir.

6- Vergiye Uyumlu Mükellef İndiriminde Şartlarının Kolaylaştırılması

Vergiye uyumlu mükelleflere tanınan %5’lik indirim şartlarından biri, indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yılda beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re'sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması iken, yapılan Teklifle şartın ihlali için söz konusu tarhiyatın yapılması yeterli görülmemiş ve tarhiyatın kesinleşmesi gerektiği belirtilmektedir.

Yapılan tarhiyatın indirimden yararlandıktan sonra kesinleşmesi halinde, yararlanılan indirim mükelleften geri alınmayacaktır. Ayrıca, kesinleşen tarhiyatın, ilgili yıl için belirlenen maksimum indirim tutarının %1’ini aşmaması halinde şart ihlal edilmiş sayılmayacaktır. Teklife göre, bu madde, ilk kez 2021 yılı için verilecek beyanlara uygulanacaktır.

Örneğin, A AŞ’nin 2019 hesap dönemi vergi müfettişi tarafından incelenmiş ve 2021 yılında tamamlanan inceleme sonucunda 25.05.2021 tarihinde vergi dairesi tarafından ceza ihbarnamesi düzenlenerek mükellefe tebliğ edilmiştir. Tarhiyat tutarı 50.000 TL’dir.

Mükellef, 30 günlük süre içerisinde tarhiyat sonrası uzlaşma talep eder ve 2021 yılına ilişkin gelir vergisi beyanı verilene kadar uzlaşma gerçeleşirse, uzlaşma tutanağının düzenlendiği an vergi kesinleşeceğinden, 2021 yılı için %5’lik indiriminden yararlanılamayacaktır.

Mükellef, dava açmış olsa ve dava süreci 2022 yılı nisan ayı sonrasına sarkarsa, 2021 yılı kazancı için %5’lik indirimden yararlanmak mümkün olacaktır. Böylece, bu teklif, mükellefleri uzlaşma tercihi yaparken, %5’lik şart husunu da dikkate almalarına neden olacaktır. Dava sonucu mükellef haksız bulunsa dahi, 2021 yılı indirimine yönelik şart ihlali sebebiyle verginin geri alınması söz konusu olmayacaktır.

Öte yandan, 2021 yılı için maksimum indirim rakamı 1.750.000 TL olarak belirlenirse, kesinleşen tarhiyat tutarı (12.000 TL olsaydı), maksimum indirim tutarının %1’inden (17.500 TL) az olacağı için şart ihlal edilmiş olmayacaktır.

B- VERGİ USUL KANUNUNA YÖNELİK DEĞİŞİKLİK TEKLİFLERİ

1- Elektonik Vergi Dairesi Kurulması (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

Elektonik ortamda vergi dairesi kurulmasına yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yetki verilmiştir.

2- Yabancı Memleketlerdeki Türk Vatandaşlarına Tebligat(Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

Yabancı memlekette bulunan Türk vatandaşlarına yapılacak tebligatta, vergi dairesi başkanlıkları ilgili evrakı doğrudan Türkiye elçilik ve konsolosluğuna gönderebilecektir. Teklif öncesi, Gelir İdaresi Başkanlığı aracı kılınıyordu.

3- Elektonik Ortamda İlan Yoluyla Tebliğ (Yürürlük: 01.06.2022)

3.600 TL’yi aşan vergi veya vergi cezalarının Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde duyurulması ve ilana çıkıldığı günü takip eden 15’inci günün sonunun ilan tarihi olarak dikkate alınmasına yönelik düzenleme yapılmıştır.

4- Vergi Hatalarının Düzeltilmesinde Yetki Devri (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

Vergi hatalarını düzeltme yetkisi vergi müdüründe olmakla beraber, yapılan Teklifle, vergi müdürünün söz konusu düzeltme yetkisini astlarına devredilebileceği ile bağlı olunan dışındaki diğer vergi daireleri tarafından da düzeltme yapılabilmesine yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yetki verilmektedir.

5- Vergi İncelemesine Esas Yer (Yürürlük: 01.07.2022)

Mevcut Kanuna göre, vergi incelemesi esas olarak mükellefin iş yerinde yapılmaktayken, yapılan Teklifle incelemenin esas olarak denetim biriminde yapılması kabul edilmektedir.

6- Vergi İncelemesi Başlama Zamanı (Yürürlük: 01.07.2022)

Mevcut Kanuna göre, vergi incelemesi, inceleme başlama tutanağıyla başlamaktadır. Yapılan Teklifle, inceleme elemanının mükellefe incelemeye başlandığı hususunu belirten yazısı ile birlikte incelemeye esas süreler başlamaktadır.

7- Elektonik Defter Tasdiki ve Elektonik Belgelerde Şekil Kurallarına Aykırılık (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

Elektronik defter için Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan berat alınmasının tasdik yerine geçeceği belirtilmektedir.

Ayrıca, elektronik belgelerin taşıması gereken zorunlu bilgileri ihtiva etmemesi halinde bu belgelerin hiç düzenlenmemiş sayılacağı düzenlenmektedir. Bu durumda, Vergi Usul Kanunu’nun 353’üncü maddesinde yer alan özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.

8- YMM Raporlarında Ek Süre (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

Yararlanılması YMM raporuna bağlı olunan istisna, indirim gibi konularda, tasdik raporunun zamanında ibraz edilmemesi durumunda, mükellefe 60 günlük süre verilerek, bu süre içerisinde tasdik raporunun verilmesine yönelik imkan sağlanmaktadır.

Bu süre içerisinde tasdik raporu ibraz edilmezse, 50.000 TL ile 500.000 TL arasında olmak üzere, yararlanılması tasdik raporunun ibrazı şartına bağlı olunan tutarın %5’i oranında özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

9- Gider Pusulasında Süre ve Kapsam Değişikliği (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihini takip eden ay başı)

Gider pusulasının teslim veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün içerisinde düzenleneceği hükme bağlanmıştır. Ayrıca, ödemenin banka, ödeme kuruluşu, PTT aracılığıyla yapılması halinde bu kurumlarca düzenlenen belgelerin (dekont vb.) gider pusulası yerine geçeceği düzenlenmektedir.

10- Yasal defter ve belgeler elektronik ortamda ibraz edilebilecektir. (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

11- Alış Bedelinin Değerleme Ölçülerine Eklenmesi (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

“Alış Bedeli” değerleme ölçüleri arasına girmiştir. Alış bedeli, iktisadi bir kıymetin satın alma bedeli olarak tanımlanmış olup, iktisadi kıymetin iktisap edilmesi ile ilgili diğer giderler alış bedeline dahil değildir. Alış bedeli, özellikle hisse senedi değerlemelerinde kullanılmaktadır.

12- Maliyet Bedelinin Kapsamında Değişiklikler (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

İktisadi kıymetin iktisap edilmesi veya değerinin artırılması ile doğrudan ilgili; resim ve harçlar, noter, tapu, mahkeme, değer tespiti, danışmanlık, komisyon ve ilan giderlerinin, iktisadi kıymetin maliyet bedeline eklenmesi zorunluluğu getirilmektedir. Mevcut düzenlemede bu masrafların maliyet bedeline eklenmesi ihtiyaridir.

Mevcut mevzuatta Tebliğlerle düzenlenmiş olan faiz ve kur farklarının durumu, Kanun metnine ilave edilmektedir.. Buna göre, iktisadi kıymetin finansmanında kullanılan kredilere ait faiz giderleri ve bunlara ilişkin kur farklarının; emtiada emtianın stoklara girdiği tarihe kadar, diğer iktisadi kıymetlerde ise iktisadi kıymetin envantere alındığı hesap döneminin sonuna kadar olan kısmı ile söz konusu kredilere ilişkin giderlerin maliyet bedeline ilavesi zorunludur.

İktisadi kıymetin stoklara veya envantere alındığı tarihe kadarki depolama ve sigorta giderlerinin maliyet bedeline ilave edilmesi zorunluluğu getirilmektedir.

İktisadi kıymetin iktisabında veya değerinin arttırılmasında yüklenilen ÖTV, indirilemeyen KDV, BSMV ve KKDF giderleştirilmesi veya maliyete eklenmesi serbest olmaktadır.

Gayrimenkullerle doğrudan ilgili olması şartıyla, bunların envantere alındığı hesap dönemi sonuna kadar alınan hibeler maliyet bedelinden indirilecektir.

13- Enflasyon Düzeltmesi Koşullarının Oluşmadığı Dönemlerde Yeniden Değerleme İmkanı Getirilmesi (Yürürlük: 01.01.2022)

Geçici maddelerle daha önce iki kere uygulanan yeniden değerleme işlemleri kalıcı şekilde düzenlenmektedir. Buna göre, tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri enflasyon düzeltmesi yapma şartlarının gerçekleşmediği hesap dönemlerinin sonu itibarıyla, bilançolarına dâhil bulunan amortismana tabi iktisadi kıymetlerini (bu niteliklerini korudukları müddetçe sat-kirala-geri al işlemine veya kira sertifikası ihracına konu edilenler hariç) ve bunlar üzerinden ayrılmış olup bilançolarının pasifinde gösterilen amortismanları yeniden değerleyebileceklerdir.

14- Gün Esasına Göre Amortisman Ayırabilme Hakkı İle Amortisman Süresini Uzatma İmkanı (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

İşletme aktifine yeni kaydedilecek amortismana tabi iktisadi kıymetler için günlük olarak amortisman ayrılabilecektir. Bu durumda, faydalı ömür süresinin gün olarak hesaplanmasında, Hazine ve Maliye Bakanlığınca yıl olarak tespit ve ilan edilen faydalı ömür süreleri 365 ile çarpılmak suretiyle belirlenecektir.

Mükelleflere, Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen faydalı ömür süresinin iki katını ve elli yılı aşmamak, her yıl için aynı nispet uygulanması şartıyla, daha uzun faydalı ömürler dikkate alınarak amortisman sürelerini uzatabilme imkanı getirilmektedir.

Örneğin, buzdolabı için faydalı ömür süresi 10 yıldır. Yeni teklife göre, buzdolabı için 20 yıla kadar faydalı ömür süresi belirlenerek amortisman ayırmak mümkün olacaktır. Sürenin 20 yıl olarak belirlenmesi durumunda, her yıl %5 oranında amortisman ayrılacaktır. Tercih, iktisadi kıymetin envantere alındığı geçici vergi dönemi sonuna kadar belirlenecek ve bir daha değiştirilmeyecektir.

15- 3.000 TL’yi Aşmayan Alacaklar İçin Doğrudan Şüpheli Alacak Karşılığı Ayrırabilme İmkanı (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

Vergi Usul Kanunu’nun 323’üncü maddesinde dava ve icra safhasına değmeyecek derecede küçük alacaklar için doğrudan şüpheli alacak karşılığı ayrılabileceği belirtilmektedir. Yapılan Teklifle, 3.000 YL’yi aşmayan alacaklar, dava ve icra takibine değmeyecek alacak şeklinde tanımlanmış olup, bu alacaklar için doğrudan şüpheli alacak karşılığı ayırma imkanı getirilmektedir.

Ayrıca, işletme hesabı esasına göre defter tutanların da şüpehli alacak karşılığı ayırmasına imkan tanınmaktadır.

16- Yenileme Fonu Uygulamasında Öngörülen Değişiklikler (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

VUK’un 328’inci maddesine göre, amortismana tabi bir iktisadi kıymetin varlığı satılmasından oluşan kârın aynı neviden yeni bir iktisadi kıymet alımında kullanılması halinde, satıştan doğan kar, azami 3 yıl süreyle yenileme fonuna intikal ettirilebilmekte ve vergi ertelemesi yapılması söz konusu olabilmektedir. Bu süre içerisinde yeni iktisadi kıymet iktisap edilmezse, yenileme fonu kar hesabına intikal ettirilmektedir.

Teklif ile; Danıştayın istikrar kazanmış görüşü doğrultusunda, 3 yıllık sürenin, satışın yapıldığı tarihi takip eden yıldan itibaren başlayacağı yönünde düzenleme yapılmaktadır. Mevcut uygulamada, süre satışın yapıldığı yılda başlamaktadır.

Ayrıca, pasifte geçici bir hesapta tutulan karın (yenileme fonunun), finansal kiralama yoluyla edinilenler de dahil olmak üzere iktisap edilen bir veya birden fazla kıymetin amortismanlarına mahsup edileceği belirtilerek yeni alınacak iktisadi kıymetlerin sayısında sınır olmadığı vurgulanmaktadir.

Eğer satıştan doğan ve yenileme fonuna alınan kar, yeni alınan iktisadi kıymetin bedelinden fazlaysa, bu fazlalık, satışın yapıldığı yılı takip eden üçüncü yılın sonunda kara nakledilecektir.

17- Zayi Olan Amortismana Tabi İktisadi Kıymetler İçin Alınan Sigorta Tazminatında Yenileme Fonu Uygulamasına İlişkin Düzenlemeler (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

Önceki maddede yer alanlarla benzer düzenlemeler yapılmaktadır.

18- Tekerrür Halinde Kesilecek Cezanın Üst Sınırı (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

Cezanın kesinleştiği tarihi izleyen günden itibaren vergi ziyaı cezasında beşinci yılın ve usulsüzlük cezalarında ikinci yılın isabet ettiği takvim yılının sonuna kadar tekrar ceza kesilmesi durumunda, tekerrür sebebiyle arttırım tutarı, kesinleşecen cezadan fazla olmayacaktır. Mevcut mevzuatta ise, herhangi bir sınır bulunmamaktadır.

Örneğin, 2017 yılında hakkında 50.000 TL vergi ziyaı cezası kesilen bir mükellefe 2020 yılında 1.000.000 TL’lik vergi tarhiyatı yapılması halinde tekerrürlü şekilde ceza işletilecektir. Teklif metni öncesi vergi ziyaı cezası normal oran (1 kat) + tekerrür kısmı (0,5 kat) olarak uygulanmakta ve böylece mükellefe 1.500.000 TL vergi ziyaı cezası kesilmektedir. Teklife göre ise, mükellefe normal oran ve önceki kesinleşen ceza kadar vergi ziyaı cezası kesmek mümkün olabileceğinden, kesilecek vergi ziyaı cezası 1.000.000 + 50.000 = 1.050.000 TL olacaktır.

19- İnceleme Esnasında Pişmanlıkla Beyanname Verilmesi (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

Mükelleflerin, haklarında yapılmakta olan vergi incelemesi ya da yapılan takdire sevk işlemine ilişkin vergi türünden farklı vergi türü için pişmanlıkla beyanname verebilmesi mümkün hale getirilmektedir. Yani, mükellef hakkında kurumlar vergisi yönünden inceleme yapılırken KDV yönünden pişmanlıkla beyan vermek mümkün olabilecektir.

20- 5.000 TL’yi aşan Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezalarının Tarhiyat Öncesi ve Tarhiyat Sonrası Uzlaşmaya Konu Edilebilmesi (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

Mevcut düzenlemede, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için tarhiyat öncesi ve tarhiyat sonrası uzlaşma mümkün değilken, Teklif ile beraber bu imkan mükelleflere tanınmaktadır.

Ayrıca, uzlaşılan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için de VUK’un 376/2’nci maddesinde yer alan cezada indirim düzenlemesinden yararlanmanın yolu açılmaktadır. Böylece, vergi ziyaı cezasının yanı sıra usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları üzerinde uzlaşılan tutarın da Kanunun ilgili maddesinde düzenlenen sürede ödenmesi durumunda üzerinde uzlaşılan cezanın %25’inin indirilmesi sağlanmaktadır.

Diğer taraftan 5.000 Türk lirasını aşmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için ise Kanunun 376’ncı maddesindeki indirim oranının %50 artırımlı olarak uygulanabilmesi temin edilmektedir.

21- Karşılıklı Anlaşma Usulüne İlişkin Düzenlemeler (Yürürlük: 01.01.2022)

Mükelleflerin, usulüne uygun yürürlüğe konulmuş çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması hükümlerine aykırı olarak vergilendirildiği veya bu şekilde vergilendirileceğine ilişkin kuvvetli emareler bulunduğu iddiasıyla anlaşmanın “Karşılıklı Anlaşma Usulü” hükümlerine göre Gelir İdaresi Başkanlığına veya çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması hükümlerine bağlı olarak diğer ülke yetkili makamlarına da başvurabileceği belirtilmekte, bu başvuruya ilişkin süre, usul, başvurucunun dava açma hakkına ilişkin düzenlemeler yapılmaktadır.

22- Yeni Makine ve Teçhizatta Faydalı Ömür Süresinin Yarısı Kadar Amortisman Ayırma İmkanı (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz mükelleflerce münhasıran imalat sanayiinde veya

4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında faaliyette bulunan mükelleflerce münhasıran Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılmak üzere

31.12.2023 tarihine kadar iktisap edilecek yeni makine ve teçhizatın amortisman süresi, Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen faydalı ömrün yarısı olarak dikkate alınabilecek ve böylece hızlıca ilgili kıymetlerin itfa edilmesi mümkün olabilecektir.

Örneğin, ar-ge faaliyetinde kullanılmak üzere alınan 10 yıllık faydalı ömre sahip bir makine için 5 yıllık süre göz önünde bulundurularak %20 oranında yıllık amortisman ayrılabilecektir.

Söz konusu düzenleme daha önce 2019 yılında yürürlükteyken, Teklif ile 31.12.2023 tarihine kadar yeniden bir imkan sağlanmaktadır.

Ayrıca, KDVK’nın geçici 39’uncu maddesi gereği, bu madde kapsamında alınan yeni makine ve teçhizatın iktisabı 31.12.2022’ye kadar KDV’den müstesna olup, yeni Teklifteki süre kabul edilirse, KDV istisnasındaki sürenin de 31.12.2023’e kadar uzaması çok büyük ihtimaldir.

C- KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNA YÖNELİK DEĞİŞİKLİK TEKLİFLERİ

1- Nakit Sermaye Teşvikinde Yurt Dışından Getirilen Sermayeye Ekstra İndirim Hakkı (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

Nakit sermaye teşvikinde genel oran %50 olup, Teklife göre, söz konusu sermayenin yurt dışından getirilmesi halinde bu oran %75 olarak dikkate alınmaktadır.

2- 4’üncü Geçici Vergi Döneminin Kaldırılması

Kurumlar vergisi mükellefleri için ilk 9 ay için 3’er aylık dönemlerde kümülatif şekilde geçici vergi beyanı verilecekken, son çeyrek için geçici vergi beyanı verilmeyecektir. Teklife göre, bu düzenleme, ilk kez 2022 yılı kazançları için verilecek geçici vergi beyanına uygulanacaktır.

3- Kurumlar Vergisi Beyannamesinin Verilme Süresinde Değişiklik

Kurumlar vergisi için yıllık beyan verme dönemi mart ayı olarak değiştirilmektedir. Teklife göre, bu düzenleme, ilk kez 2022 yılı kazançları için verilecek yıllık kurumlar vergisi beyanına uygulanacaktır.

4- İndirimli Kurumlar Vergisinde Kullanılamayan Katkı Tutarın Diğer Vergi Borçlarına Mahsubu (Yürürlük: 1.1.2022 tarihinden itibaren yapılacak yatırım harcamalarına uygulanmak üzere Resmi Gazete yayım tarihi)

Teklife göre, indirimli kurumlar vergisi düzenlemesi gereği hak kazanılan yatırıma katkı tutarının KDV ve ÖTV hariç diğer vergi borçlarına mahsubuna ilişkin düzenleme yapılmaktadır. Bunun için kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar başvuru yapılmalıdır.

Mahsup edilecek tutara yönelik iki sınır bulunmaktadır:

a-) Mahsup talebinde bulunulacak tutar, hak edilen yatırıma katkı tutarından yararlanılan katkı tutarı düşüldükten sonra bulunan tutarın yarısını aşamaz.

b-) Terkin edilebilecek toplam tutar, fiilen yapılan yatırım harcamasına göre hesaplanan yatırıma katkı tutarının %10’undan fazla olamaz.

Söz konusu düzenlemeden yatırım döneminde de yararlanılıp yararlanılamayacağı hususu netleştirilmelidir. Yatırım döneminde yararlanmak mümkünse, hesaplamalar konusunda çok dikkat etmek gerekmektedir, zira bu dönemde avans şeklinde katkı tutarından yararlanmak mümkündür.

Yatırım döneminde çok büyük ihtimalle, ikinci şartın üstünde katkı tutarından yararlanmak pek mümkün olmayacaktır. Bu sebeple, düzenlemeden yararlanacak olanların öncelikle ikinci şartı dikkate almaları ve fiili yapılan harcama tutarının %10’unu hesaplamaları, ardından ilk şart gereği yararlanılacak azami sınırı belirlemeleri hesaplamalarını kolaylaştıracaktır.

D- DİĞER KANUNLARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİK TEKLİFLERİ

1- Tütün mamülleri ile otomotillerdeki ÖTV oranına ilişkin Cumhurbaşkanına ÖTV oranını 3 katına kadar artırma yetkisi verilmektedir. (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

2- Traktörler, ATV (her türlü arazide kullanılan araç) ve UTV (çok amaçlı hizmet aracı) ile motorlu karavanlar ÖTV Kanunu’na ekli II sayılı listeye eklenerek, ÖTV’ye tabi hale getirilmektedir. (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

3- Varlık yönetim şirketlerine tanınan damga vergisi, harç ve KKDF istisnası sürekli hale getirilmekteyken, bu şirketlere uygulanan banka ve sigorta muameleleri vergisine ilişkin istisna kaldırılmaktadır. (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

4- Yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları, Damga Vergisi Kanunu uygulamasmda resmi daire kapsamma alınmaktadır. (Yürürlük: Resmi Gazete Yayım Tarihi)

5- İnternet ortamındaki sosyal içerik üretiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliği faaliyetine ilişkin teslim ve hizmetler KDV’den istisna tutulmaktadır. (Yürürlük: 01.01.2022)

Bilgilerinize sunulur,

 

Okan COŞGUN
YMM