• Corpus Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

Yeme-İçme Hizmetlerinde Düzenleme İçeren 51 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği Resmi Gazete’de Yayımlandı

Sayı : 2024/9

29 Nisan 2024

Bilindiği üzere, 2022/Şubat ayından beri gıda ürünlerinde KDV oranı %1’dir. Öte yandan, yeme-içme hizmetlerinde KDV oranı %10’dur. Lokanta, kafeterya gibi kuruluşların müşterileriyle gerçekleştirdikleri işlemlerin gıda teslimi mi yoksa yeme-içme hizmeti mi olduğu konusunda yorum farklılıkları doğmaktaydı.

Özellikle, müşterilerin bu tip yerlerde masaya oturmadan (paket servis dahil) yapmış olduğu alımlar konusunda tereddütler söz konusuyu.

Vergi İdaresi, yorum farklılığını, KDV oranı daha yüksek olan yeme-içme hizmetleri lehine genişletmiş bulunmaktadır. Söz konusu düzenleme, 27.04.2024 tarihli Resmi Gazete’de yaymlanan 51 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği ile yapılmıştır. Buna göre, kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerler hizmet işletmesi olarak tanımlanmış, bunun sonucu olarak da, bu yerlerde imal edilen veya dışarıdan temin edilen gıda maddelerinin buralarda veya dışarıda tüketilmek üzere müşterilere satışında %10 (alkollü içeceklerde %20) oranında KDV hesaplanacağı belirtilmiştir.

Yani, bir lokantada ister oturarak ister paket servis yoluyla sipariş verilmiş olsun, KDV oranı %10 olacaktır. Hatta, lokantadan yemek yedikten sonra, lokantadan ayrılırken 1 kg tatlı alındığında KDV oranının %10 olacağı belirtilmiştir.

Bilgilerinize Sunulur,

 

Okan COŞGUN
YMM