• Corpus Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

Menkul Mal Satışına İlişkin Dövizli İşlem Yasağında Değişiklikler Yapıldı

Sayı : 2024/7

28 Şubat 2024

28.02.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 32 sayılı Karar’a ilişkin 2024/62-39 No.lu Tebliğ ile menkul mal satışına ilişkin dövizli işlem yasağında bir takım değişiklikler yapılmış olup, söz konusu değişiklikler aşağıda özetlenmiştir:

  • Menkul malların (emtia vb) satışındaki dövizli işlem yasağı 19.04.2022 tarihinde başlamıştı. Yapılan düzenleme ile, bu tarihten önce (19.04.2022) menkul mal satışına ilişkin düzenlenen döviz cinsinden kıymetli evrak ve faturaların ödeme yükümlülüklerinin dövizle olabileceği kabul edilmiştir. Daha önce Basın Açıklaması şeklinde yapılan düzenleme Tebliğ hükmü haline gelmiştir.
  • Borsa İstanbul A.Ş. Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasasında döviz cinsinden gerçekleştirilen kıymetli maden ve kıymetli taş alım satım işlemleri ile bu işlemlerin takası kapsamındaki ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden yapılabilecek.
  • İhraç kayıtlı satışta dövizli ödeme serbestisi: Dış ticaret Sermaye Şirketler veya Sektörel Dış Ticaret Şirketleri ile İhracat Konsorsiyumu ve E-İhracat Konsorsiyumu statüsüne sahip şirketler üzerinden gerçekleştirilecek ihracatlara yönelik menkul satış sözleşmeleri kapsamındaki ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden yapılabilecek. (Yürürlük: 28.02.2024)
  • Gümrük beyannamesine tabi tutulan ihrakiye satış ve transit ve gümrük antrepo rejimleri ile geçici depolama ve serbest bölge hükümlerinin uygulandığı mallara ilişkin ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden yapılabilecek. (Yürürlük: 28.02.2024)
  • Serbest bölgede faaliyet gösteren firmalar ile dış ticaret işlemleri kapsamında yapılan menkul satış sözleşmesine konu malların teslimine ilişkin ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden yapılabilecek. (Yürürlük: 28.02.2024)

Bilgilerinize Sunulur,

 

Okan COŞGUN
YMM