• Corpus Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

50 Seri No.lu KDV Genel Tebliği Resmi Gazete 'de Yayımlandı

Sayı : 2024/5

10 Şubat 2024

10.02.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 50 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile, sorumlu sıfatıyla ödenen KDV’ye ilişkin önemli değişiklikler yapılmştır:

1- KDV Genel Uygulama Tebliği’nde özel olarak belirlenmeyen diğer bütün hizmetifalarında (5/10) oranında KDV tevkifatı yapacak alıcılar arasına kamu iktisadi teşebbüsleri (kamu iktisadi kuruluşları, iktisadi devlet teşekkülleri) dahil edilmiştir.

2- Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren bir işlem üzerinden hesaplanan KDV’nin tevifata tabi tutulmamasında sınır, ilgili yıldaki fatura düzenleme sınırı olarak belirlenmiştir. 2024 yılı için bu sınır KDV dahil 6.900,00 TL’dir.

3- Tevkifata tabi işlemler nedeniyle sorumlu sıfatıyla beyan edilen KDV, söz konusu KDV’nin ödendiği dönemde indirim konusu yapılabilecektir. Yani, 2024/Nisan dönemi için Haziran ayında beyan edilip ödenen KDV, 2024/Haziran ayında indirim konusu yapılacaktır. Tek farkla, aynı döneme ait 1 No.lu KDV Beyannamesinden önce verilen 2 No.lu KDV Beyannamesiyle süresinde beyan edilerek süresinde ödenen KDV, aynı dönemdeki 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılabilecektir.

Örnek 1: (D) A.Ş. 8/1/2024 tarihinde 100.000 TL karşılığında ağaç ve orman ürünleri teslim almıştır. Şirket tarafından bu alımla ilgili olarak tevkif edilen 10.000 TL KDV’nin 2 No.lu KDV Beyannamesiyle süresinde beyan edilmesi ve tahakkuk eden 10.000 TL KDV’nin 23/2/2024 tarihine kadar ödenmesi halinde, bu tutar mükellef tarafından Ocak/2024 dönemine ilişkin 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılacaktır.

4- Tevkifattan doğan KDV iade alacacğına ilişkin vergi dairesince düzenlenen eksiklik yazısına 30 günlük süre içerisinde cevap verilmemesi halinde, mahsup talebi mahsup talep dilekçesinin verildiği tarih değil, eksikliğin tamamlandığı tarihte yerine getirilir. Zamanında ödenmeyen vergiye ilişkin gecikme zammı ise, eksiklik yazısının mükellefe tebliğ edildiği tarih (değişiklik öncesi borcun vade tarihiydi) ile eksikliklerin tamamlandığı tarih arası için hesaplanır.

5- 2. No.lu KDV beyannamesinin beyan ve ödeme süresine yönelik kanuni düzenlemeyle uyumlu olacak şekilde KDV Genel Uygulama Tebliği’nde söz konusu beyanın takip eden ayın 21’ine kadar yapılacağı ve ödemenin de 23’üne kadar gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

6- 50 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliğ Taslağı’nda yer alan aşağıdaki hüküm Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ’de yer almamaktadır: “2 No.lu KDV Beyannamesinde tahakkuk eden KDV borcuna, aynı döneme ilişkin 1 No.lu KDV Beyannamesinde beyan edilen iade hakkı doğuran işlemlerden kaynaklanan KDV alacağının mahsubu mümkün değildir.”

Mevcut haliyle, 2 No.lu KDV beyannamesinde tahakkuk eden KDV borcunun, aynı döneme ait 1 No.lu KDV beyannamesinde beyan edilen iade ile mahsup edilmesi mümkün görünmekle beraber, bunun teknik olarak yapılıp yapılamayacağı belirsizliğini korumaktadır.

Bilgilerinize Sunulur,

Okan COŞGUN
YMM