• Corpus Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

Damga Vergisi Kanun Genel Tebliği (Seri No: 69) Resmi Gazete'de Yayımlandı

Sayı : 2024/3

29 Ocak 2024

7491 sayılı Kanunun 21 inci maddesiyle yapılan değişiklik ile birlikte, Kamu İhale Kanunu kapsamındaki ihalelerde itirazen şikayet ya da yargı kararı üzerine ihalenin iptal edilmesi halinde, ihale makamı ile düzenlenen sözleşmenin hükmünden kısmen veya tamamen yararlanılmayan kısmına isabet eden damga vergisi red ve iade edilmektedir.

27.01.2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 69 Seri No.lu Damga Vergisi Genel Tebliği ile bu düzenlemeye ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Buna göre, iade talebi için;

  • Sürekli damga vergisi mükellefiyeti bulunan mükelleflerce mükellefiyetlerinin bulunduğu vergi dairelerine,
  • Sürekli damga vergisi mükellefiyeti bulunmayan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince, gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairelerine,
  • Ödemenin vergi daireleri dışındaki muhasebe birimlerine yapılmış olması durumunda, yukarıda belirtilen ilgili vergi dairesine başvurulması gerekmektedir.

İade talep başvurularında, damga vergisinin ödendiğine dair makbuz/vergi dairesi alındısı ve ihalenin iptal edildiğine ilişkin tevsik edici belge ile ihale makamından ihale konusu işin ne kadarının gerçekleştiğine ilişkin yazının ibrazı şarttır.

Bilgilerinize Sunulur,

 

Okan COŞGUN
YMM