• Corpus Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

49 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği Resmi Gazetede Yayımlandı

Sayı : 2024/1

18 Ocak 2024

18.01.2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 49 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği ile aşağıdaki 3 konu ile ilgili düzenleme yapılmıştır:

1.Sanal veya fiziki ortamda satılan kart, şifre ve kodlardaki KDV uygulamasına ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Buna göre;

  • Belirli bir ürün veya hizmeti temsil etmekte olup, bir başka ürün veya hizmetin temini mümkün olmayan kart, şifre ve kodların teslimi KDV’ye tabi olup, yurt dışından ithalinde de sorumlu sıfatıyla tevkifat yapılmalıdır. Örneğin, bir internet sitesi aboneliği için kod satın alma işlemi KDV’ye tabi olacaktır.
  • Belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını temsil etmeyen, kullanıldığında bunları çıkaran firma nezdinde bir satın alma hakkı oluşturan, ödeme aracı mahiyetinde olan kart, şifre ve kodların satışı KDV’nin konusuna girmemektedir. Örneğin, para yüklenen bir kartın teslim alınması KDV’ye tabi olmayıp, söz konusu kartla alışveriş yapıldığında, işleme konu mal veya hizmet KDV’ye tabi olacaktır.
  • Karşılığı belirli bir ürün ve hizmet olsun veya olmasın, sanal veya fiziki mağazalarda kart, şifre ve kodlar ile diğer ürünlerin satışı için Türkiye’de verilen aracılık hizmetleri KDV’ye tabidir.

2.Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura (bavul ticareti) ile yapılan satışlarda istisna uygulamak için satılan malların bedelleri toplamının 10.000 TL’nin (değişmeden önce 2.000 TL’nin) üzerinde olması gerekir. Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlarda (yolcu beraberi eşya) istisna uygulanacak asgari tutar 1.000 TL (değişmeden önce 100 TL) olarak güncellenmiştir.

3.Uluslararası taşımacılık kapsamında, taşımacılık faaliyetini yürütenlerin yetki belgesine sahip olması ve araçlarının bu yetki belgesine kaydedilmesine ilişkin açıklama yapılmaktadır.

Bilgilerinize Sunulur,

 

Okan COŞGUN
YMM