• Corpus Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

Vergi Mevzuatına İlişkin Hükümler İçeren Torba Yasa Teklifi Meclise Sunuldu

Sayı : 2023/38

27 Kasım 2023

TBMM’ye sevk edilen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile vergi mevzuatına ilişkin de önemli bir takım değişiklikler öngörülmektedir. Söz konusu değişikliklere özet halinde aşağıda yer verilmiştir:

1. Kamu alacakları açısından haciz zaptının elektronik ortamda düzenlenmesine imkan tanınıyor.
2. Konut kredilerinde uygulanan BSMV istisnası, ilk konut edinimi amaçlı kredilerle sınırlandırılmakta.
3. İnternet ortamında verilen eğitim, yemek tarifi, ürün tanıtımı gibi videolar yayınlanarak elde edilen kazançlar istisna kapsamına alınmakta (stopajla vergilendirilecek bu kazançlar).
4. Gerçek kişilerin en az %50 oranında iştirak ettikleri yurtdışındaki şirketlerden elde ettikleri kar paylarının yarısı, bu kazancın beyan tarihine kadar Türkiye’ye getirilmesi kaydıyla, gelir vergisinde istisna edilmekte.
5. İhracatta uygulanan ihracat hasılatının binde 5’i oranındaki götürü gider uygulaması, 1.1.2024 tarihinden geçerli olmak üzere kaldırılıyor.
6. Yurtdışındaki müşterilere verilen yazılım, mühendislik, tıbbi raporlama gibi bazı hizmetlerden elde edilen kazancın, gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye getirilmesi koşuluyla, %80’inin beyannamede vergi matrahından indirilmesi sağlanıyor (Halihazırda, Türkiye’ye getirilme şartı olmaksızın bu kazançların %50’lik kısmı indirim olarak dikkate alınabiliyor)
7. Yabancı para cinsinden açılmış banka hesaplarından elde edilen faiz gelirlerinde veya menkul kıymetlerden elde edilen gelirlerde stopaj oranının %40’a kadar artırma yetkisi veriliyor.
8. Sporcuların ücretlerinin sabit gelir vergisi stopajı ile vergilendirilmesi uygulamasının süresi 31.12.2028 tarihine uzatılıyor ve bu süreyi 5 yıla kadar uzatma yetkisi veriliyor.
9. Tarım ürünleri lisanslı depoculuk faaliyetleri kapsamında ürün senetlerinin elden çıkarılmasından elde edilen kazançlara ilişkin istisnanın süresi 31.12.2028 tarihine uzatılıyor ve bu süreyi 5 yıla kadar uzatma yetkisi veriliyor.
10. Bazı alanlarda faaliyette bulunanlarca iktisap edilen makine ve teçhizatın amortisman süresinin, normal amortisman süresinin yarısı dikkate alınarak uygulanmasına ilişkin süre 31.12.2024 tarihine uzatılıyor.
11. Finansal kuruluşların 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmaları sonucunda oluşan düzeltme kaynaklı karın veya zararın dönem kazancının tespitinde kar ve zarar olarak dikkate alınmaması yönünde düzenleme yapılıyor.
12. Uluslararası ihalelere yönelik damga vergisi ve harç istisnasının kaldırılması ve sadece döviz girişine hizmet eden yabancı para ile finanse edilen yatırımlar yönünden bu istisnaların devamı öngörülmekte.
13. İptal edilen ihalelere dair imzalanmış sözleşmelere ilişkin ödenmiş olan damga vergisinin iade edilmesine imkan sağlanıyor.
14. Limanlarda uygulanan harçlar artırılmakta.
15. Kamu – özel işbirliği projelerine ilişkin KDV istisnasının süresi 31.12.2028 tarihine uzatılmakta.
16. Borçlar karşılığında taşınmazların SGK’ya devrinde uygulanan KDV istisnası 31.12.2028 tarihine kadar uzatılıyor.
17. Motorlu araç ticaretiyle uğraşanların aralarında yaptıkları araç satışı sözleşmelerinin noterde yapılması zorunluluğu getiriliyor (ÖTV Kanunu yönünden).
18. Serbest bölgeye yapılan teslimlerin ÖTV açısından ihracat istisnası kapsamında olmadığı düzenleniyor.
19. Haklarında Vergi Usul Kanunu ve 5607 sayılı Kanun kapsamında kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunanlara akaryakıt piyasasına ilişkin lisans verilmemesi düzenleniyor.
20. En az %50 oranında iştirak edilen yurtdışındaki şirketten elde edilen iştirak kazancının yarısı, kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye getirilmesi kaydıyla, başkaca şart aranmaksızın kurumlar vergisinden istisna edilmekte.
21. İmalat faaliyetlerinden elde edilen kazançların 5 puan indirimli kurumlar vergisine tabi tutulması sağlanıyor.
22. Kur korumalı hesaplarına ilişkin kazanç istisnasının süresi 30.06.2024 tarihine uzatılmakta.
23. Üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazının geçersiz sayılmasına ilişkin düzenleme 31.12.2025 tarihine uzatılmakta.


Bilgilerinize Sunulur,

 

Okan COŞGUN
YMM