• Corpus Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

İhalenin İptal Edilmesi Halinde, Sözleşmedeki Damga Vergisinin İade Olunamayacağını Belirten Kanun Hükmü Anayasaya Aykırı Bulunarak İptal Edilmiştir

Sayı : 2023/10

28 Şubat 2023

Damga Vergisi Kanunu’na ekli 1 sayılı tablonun “II. Kararlar ve mazabtalar” başlıklı bölümünün 2 numaralı fıkrasına göre, bir ihalenin iptal edilmesi halinde, daha önce bu ihaleyle ilgili yapılan sözleşmeye istisnaden ödenen damga vergisi iade edilmemektedir.

Söz konusu düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulmuştur. İhalenin iptali veya ihale üzerine bırakılan isteklinin değişmesi nedeniyle uygulanamaz hale gelen sözleşmenin hükmünden faydalanmanın mümkün olmaması sebebiyle, ilgili sözleşmeye istinaden ödenen damga vergisinin kişilere aşırı külfet yüklediği ve orantılı olmadığından hareketle; Yüksek Mahkeme, söz konusu sözleşmeye ilişkin ödenen damga vergisinin iade edilemeyeceğine ilişkin Kanun hükmünün Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetmiştir.

Anayasa Mahkemesi’nın konuya ilişkin E.2022/125 ve K.2022/162 sayılı Kararı 28.02.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Bilgilerinize Sunulur,

 

Okan COŞGUN
YMM