Vergi Mevzuatında Değişiklikler İçeren 7420 Sayılı Kanun Resmi Gazete’de Yayımlandı
09 Kasım 2022
09.11.2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7420 sayılı Kanunla vergi mevzuatına ilişkin aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır:
1-Lisanssız yürütülebilecek faaliyetler kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretimi amacıyla, sahibi oldukları veya kiraladıkları konutların çatı ve/veya cephelerinde kurdukları yalnızca bir üretim tesisinden üretilen elektrik enerjisini ihtiyaç fazlasını son kaynak tedarik şirketine satanlara uygulanan gelir vergisi muafiyetinde, üretim tesisisinin kurulu gücü azami 25 kW'a kadar (25 kW dâhil)’dan 50 Kw’a (50 kW dâhil) çıkarılmıştır.
2-İşverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30/6/2023 tarihine kadar 1.000 TL’ye kadar ödemeler gelir vergisinden ve sigorta priminden muaftır.
3-İş yerinde yemek verilmeyen hallerde, işverenlerce hizmet erbabına yapılacak nakit şeklindeki yemek bedeli ödemelerinin gelir vergisinden istisna tutulması sağlanmıştır. Mevcut sınır her bir iş günü için KDV hariç 51 TL olup, bu tutarın üstündeki ödemeler gelir vergisine tabi olacaktır. Yeni yıl için sınır güncellenecektir.
4-Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemelerinin gelir vergisinden istisna olması sağlanmıştır.
5-Kurumlar tarafından sermaye azaltımı yapılması halinde, özelgelerle yön verilen mevcut uygulamaya göre en yüksek vergi alınmasını gerektirir unsurlardan başlanarak vergileme işlemi yapılmaktadır. Buna göre, sıralama şu şekildedir:
i-Hem kurumlar vergisi hem de kar dağıtımına konu olan sermayeye ilave edilmiş öz sermaye kalemleri (Örneğin enflasyon düzeltmesi),
ii-Sadece kar dağıtmına konu olacak sermayeye ilave edilmiş öz sermaye kalemleri (Örneğin geçmiş yıl karları)
iii-Herhangi bir vergilendirmeye tabi olmayacak öz sermaye kalemleri (Örneğin nakit veya ayni sermaye) Yapılan yeni düzenlemeyle, sermayeye eklenen öz sermaye kalemlerinin, sermayeye eklendiği tarihten itibaren beş tam yıl geçmemişse yukarıdaki sıraya göre işlem yapılacaktır.
Öte yandan, sermayeye eklenen öz sermaye kalemlerinin, sermayeye eklendiği tarihten itibaren beş tam yıl geçmişse sermayeye eklenen unsurlar içinde oranlama yapılmak suretiyle, sermaye azaltımın hangi kelemlerden yapıldığı tespit edilerek vergilendirme işlemi yapılacaktır. Buna karşın, yine yapılan düzenlemeyle, sermaye azaltımında, öncelikli olarak sermayeye ilave edilen öz sermaye kalemlerinden, sermayeye eklenme tarihi beş tam yıllık süreyi geçmemiş olanların işletmeden çekildiği kabul edilecektir. Yani, yapılan sermaye azaltımında, sermayeye eklenen kaynakların bir kısmının 5 yıllık süreyi aşması, bir kısmının ise aşmaması halinde, söz konusu kaynaklardan öncelikli olarak sermayeye ilave edilme tarihi beş yılı geçmemiş olanların çekildiği kabul edilecektir.
Son olarak, sermaye azaltımının geçmiş yıl zararına mahsuben yapılması durumunda, herhangi bir kar dağıtım eleştirisi söz konusu olmayacaktır.
6-Kur korumalı vadeli mevduat uygulamasındaki kurumlar vergisi istisnasının 2023 yılı sonuna kadar uygulanmasına yönelik düzenleme yapılmıştır.
Bilgilerinize sunulur,
Okan COŞGUN
YMM