• Corpus Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

43 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazetede Yayımlanmıştır

Sayı : 2022/44

25 Ekim 2022

25.10.2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 43 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğle KDV mevzuatına ilişkin aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır:

1- Sorumlu sıfatıyla kanuni süresinden sonra beyan edilen KDV, bu beyana ilişkin ödemenin yapıldığı döneme ait KDV beyanında indirim konusu yapılabilir. Örneğin, Mayıs ayına ait bir işleme ilişkin Temmuz ayında 2 nolu beyan ile beyan edilen KDV, hangi tarihte sorumlu sıfatıyla vergi dairesine ödendiyse, o döneme ait 1 no.lu KDV beyanında indirim konusu yapılabilecektir.

2- Demir-çelik ürünlerinin tesliminde KDV tevkifat oranı 4/10’dan 5/10’a çıkarılmıştır. (Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin, ithalatçılar tarafından yapılan teslimleri ile münhasıran cevherden üretilenlerinin üreticiler tarafından ilk tesliminde tevkifat uygulanmaz.)

3- Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin payları Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören şirketler tarafından tesliminde de tevkifat uygulanacaktır.

4- (I) sayılı listenin (A) bölümü kapsamında yer alan malların indirimli oranda tesliminden
kaynaklı olarak takvim yılının Ocak-Haziran döneminde doğan KDV iadelerinin, en erken
ilgili yılın Haziran dönemi en geç ilgili yılın Kasım dönemi itibarıyla talep edilmesi kaydıyla nakden yapılması mümkün hale gelmiştir.

Bu durumda, iade rakamı Haziran ayı sonunda ve 6 aylık olarak hesaplanır. İadenin vergi inceleme raporuna göre sonuçlandırılmasının talep edilmesi halinde, iade, vergi inceleme raporunun vergi dairesi kayıtlarına intikal ettirildiği tarihte yapılır.

5- Tam istisna kapsamındaki işlemlerle ilgili sonradan ortaya çıkan lehe ve aleyhe kur farklarının iade hesabında nasıl dikkate alınacağıyla ilgili açıklamalar yapılmıştır. Mevcut Tebliğ’de aleyhe kur farklarıyla ilgili açıklama yer almakta olup, bu düzenlemeler aynen korunmuşken, lehe kur farklarının durumuyla ilgili düzenlemeler Tebliğe eklenmiştir.

Tam istisna kapsamındaki işlemle ilgili olarak, iade henüz sonuçlanmadan, satıcı aleyhine kur farkı ortaya çıkarsa, kur farkı üzerinden ödenen KDV’nin, tam istisna kapsamındaki işlemin gerçekleştiği vergilendirme dönemine ilişkin yüklenilen KDV hesabına dahil edilerek iadesinin talep edilmesi mümkündür. İade sonuçlandıktan sonra aleyhe kur farkı ortaya çıkarsa, kur farkı üzerinden ödenen KDV, indirim hesaplarına intikal ettirildiği vergilendirme döneminde iadeye konu edilebilir.

Tam istisna kapsamındaki işlemle ilgili olarak sonradan satıcı lehine kur farkı ortaya çıkması halinde, söz konusu lehe kur farkı üzerinden KDV hesaplanıp beyan edilir. Lehe kur farkı, iade sonuçlanmadan ortaya çıkarsa iade rakamı düşürülür. İade sonuçlandıktan sonra ortaya çıkması halinde ise, kur farkının ortaya çıktığı dönemde beyan edilen KDV kadar indirim KDV kayıtlara intikal ettirilir ve daha önce sonuçlanan iadeyle ilgili herhangi bir düzeltmeye gerek bulunmaz.

6- Sigorta şirketi kefalet senetinin de teminat olarak kabul edilmesi nedeniyle, KDV Genel Uygulama Tebliği’nin ilgili bölümlerinde revizeler yapılmıştır.

Bilgilerinize sunulur,

 

Okan COŞGUN
YMM