• Corpus Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

2021 YILI ÖZELGELERİ-1

Sayı : 2021/33

07 Mayıs 2021

Özelge, mükelleflerin ve vergi sorumlularının vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından, kendilerince açık olmayan ve tereddüt ettikleri konular hakkında yazılı olarak açıklama talebinde bulunmaları üzerine yetkili makamlarca kendilerine verilen yazılı görüşü ifade etmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinde yayınlanan özelgeler, sadece özelgeyi talep edem mükellefi değil, diğer tüm mükellefleri bağlayıcı durumdadır. Hatta, olası bir incelemede, Vergi Denetim Kurulu Rapor Değerlendirme Komisyonları tarafından da dikkate alınmaktadır.

2021 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde yayınlanmış özelgelerden derlenmiş çalışma aşağıdaki gibidir:

A- KURUMLAR VERGİSİ KANUNU ÖZELGELERİ

1- Şirket tarafından personele konut tahsisi veya kira yardımında bulunulması personele sağlanan ücret olup, net tutarın brüte iblağ edilmesi suretiyle tevkifat uygulanması gerekmektedir. (https://www.gib.gov.tr/node/151674)

2- Döviz cinsinden kullandırılan borçla ilgili doğan kur farkı gelir veya giderlerinden örtülü sermayeye isabet eden herhangi bir tutar var ise, bu gelir veya giderler vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınmayacaktır. Eğer, söz konusu düzeltme örtülü sermaye şartının gerçekleştiği dönemde yapılırsa, borcu kullanan tarafın düzeltilen kısımla ilgili herhangi bir vergi ödeyip ödemediğine bakılmaz. Öte yandan, düzeltme işlemi, örtülü sermaye şartlarının gerçekleştiği tarihten sonra yapılırsa, karşı tarafın düzeltilen kısımla ilgili vergi ödemiş olması şartı bulunmaktadır. (https://www.gib.gov.tr/node/151644)

3- Sigorta primi işveren hissesi destek tutarları için SGK tarafından borç tahakkuku yapılmaması halinde, Devlet tarafından karşılanan teşvik unsurlarının gelir veya gider hesapları ile ilişkilendirilmemesi gerekmektedir.

Sigorta primi işveren hissesi destek tutarlarının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından borç tahakkukunun yapılması halinde yani diğer bir deyişle söz konusu tutarların defter kayıtlarında 361 Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri hesabında izlenmesi durumunda, teşvik unsurlarının 602 Diğer Gelirler hesabının alacağına kayıt edilerek muhasebeleştirilmesi gerekmektedir. (https://www.gib.gov.tr/node/151664)

4- Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığının resmi internet sayfasında faaliyet alanı "K- FİNANS VE SİGORTA FAALİYETLERİ" başlığı altında finans, sigortacılık ve bankacılık sektörlerinde bulunan kurumlar vergiye uyumlu mükellef teşvikinden faydalanamazlar. (https://www.gib.gov.tr/node/151659)

B- KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU ÖZELGELERİ

1- Aktife kayıtlı motosikletin çalınması durumunda motosikletin kayıtlı bedeli KKEG olarak dikkate alınacaktır. Diğer taraftan, bu araç için sigortadan tazminat alınmış olması halinde, sigorta tazminat bedeli KDV'ye tabi bir teslim veya hizmetin karşılığını teşkil etmediğinden, sigorta şirketine düzenlenecek faturada KDV hesaplanmayacaktır. (https://www.gib.gov.tr/node/151889)

2- Banka ile imzalanan protokole istinaden kredi borçlarına mahsuben taşınmazların ortalama ekspertiz değerine göre bankaya devri 3065 sayılı Kanunun (17/4-r) maddesine göre KDV'den istisna olacaktır. Ancak, taşınmazların ortalama ekspertiz değerinin üzerinde bir bedelle Banka tarafından satılması halinde aşan tutarın bir kısmı veya tamamı için bir bedel alınması halinde, bu kısım borca karşılık olma şartını sağlamadığından KDV hesaplanması gerekecektir.(https://www.gib.gov.tr/node/151894)

3- Kömür üretimi ve satışı ile uğraşan bir firmanın, kömür satışından ayrı bir iş olarak nakliye hizmeti sunması halinde, işlem bedelinin KDV dahil 1.000 TL'yi aşması halinde, verilen hizmete ilişkin KDV'nin (2/10) oranında tevkifata tabi tutulması gerekmektedir. (https://www.gib.gov.tr/node/152344)

4- Şahsa ait motosikletle yapılan kurye taşımacılığı hizmetinin bedelinin KDV dahil 1.000 TL'yi aşması halinde, hizmete ilişkin KDV’nin (2/10) oranında tevkifata tabi tutulması gerekecektir. (https://www.gib.gov.tr/node/152349)

C- VERGİ USUL KANUNU ÖZELGELERİ

1- Binek oto gider kısıtlamasından önce şirket aktifine kayıtlı olan binek oto için alınan kredinin 2020 ve sonraki yıllara isabet eden faizlerinin %30’u (binek otonun maliyet bedeline dahil edilmemişse) KKEG olarak dikkate alınacaktır. (https://www.gib.gov.tr/node/152117)

2- Yap-İşlet-Devret modeline göre yapılan otoyol projesinin her bir kesimi ayrı bir iktisadi kıymet olarak aktifleştirilebilir. Her bir kesimle ilgili kullanılan kredinin ilk yıla isabet kısma maliyete intikal ettirilir, sonraki yıllara isabet eden kısmı ise doğrudan gider kaydedileceği gibi, yine ilgili kıymetin maliyet bedeline dahil edilerek amortisman yoluyla ifade edilebilir. (https://www.gib.gov.tr/node/152137)

D- GELİR VERGİSİ KANUNU ÖZELGELERİ

1- Belli bir iş için kurulan iş ortaklıklarında, iş bittiği yılı takip eden Nisan ayı içinde kurumlar vergisi beyan verilir. İş ortaklığının gerçek kişi ortakları ise, iş ortaklığının kurumlar vergisi beyanını verdiği tarih itibariyle kar payı elde etmiş sayılır ve ertesi yılın mart ayı içinde gelir vergisi beyanını verirler. (https://www.gib.gov.tr/node/150973)

2- Yurt dışından online hizmet veren ve Türkiye’deki şirketin bordrosuna kayıtlı üst düzey yöneticiye yapılan ücret ödemeleri için, çalışanın yurt dışı ülke mukimi olduğunun tevsiki kaydıyla (12 aylık süre içinde 183 günden fazla yurt dışında yaşaması) herhangi bir stopaj yapılmayacaktır. (https://www.gib.gov.tr/node/152174)

3- Mesleki faaliyetin yürütülebilmesi için zorunlu olan eğitimlere ve organizasyonlara katılım için ödenen ücretlerin gider kaydedilebilir. (https://www.gib.gov.tr/node/152534)

Bilgilerinize Sunulur,

 

Okan COŞGUN
YMM